2009-02-28

Riktigt farligt besök

Farligt besök av Åsa Storck är en riktigt kuslig berättelse!

Kompisarna Niki och Joel är ensamma hemma. Nikis föräldrar är på släktkalas och ska komma hem sent på natten. Plötsligt bankar det på dörren och dörren flyger upp. En okänd man kommer in och säger att han är jagad. Han får låna Nikis telefon för att ringa polisen. Då ser de att mannen har en pistol. Jag kan verkligen rekommendera dig att läsa den spännande fortsättningen!

Det skulle kunna vara sant. Kanske är den det också, åtminstone delvis. Åsa Storck skriver lite om sig själv längst bak i boken. Hon är barnbibliotekarie i Småland när hon inte skriver böcker. En sommar för inte så länge sedan var hon med om något som gav henne inspiration till Farligt besök. Läs den, men var inte ensam hemma!

Illustratören Karin Holmström har gjort de fina teckningarna.

2009-02-24

Sommarkollo = fångläger

Åke Edwardson har skrivit en mycket läsvärd bok som heter Samurajsommar. Den handlar om Kenny eller Tommy som han egentligen heter. Han är tolv år och befinner sig på kollo tillsammans med 40 andra pojkar och flickor. Kenny har varit på samma kollo flera somrar, men för honom är kollot ingen sommaridyll utan snarare ett fångläger.

På kollot härskar föreståndarinnan, även kallad kärringen. Hon styr lägret med järnhand. Barnen tvingas äta sämsta tänkbara mat och hon behandlar dem väldigt illa.

Tillsammans med några deltagare har Kenny en hemlighet; de har ett hus i skogen som ska bli ett samurajslott. Men kan Kenny berätta hemligheten för Kerstin, som han nyligen lärt känna på lägret?

Jag vill verkligen rekommendera Samurajsommar. Boken är mycket välskriven och det går absolut inte att lägga ifrån sig den. Det finns även en fortsättning, Drakmånad.

2009-02-17

Josefin och Villa-Ulla löser mysterier

Johan Unenge har skrivit den fjärde boken om bästisarna Josefin och Villa-Ulla, Josefin och Villa-Ulla löser mystiska mysterier. Den är minst lika humoristisk som de andra. Tjejerna är säkra på att världen är full av mysterier om man bara tittar efter riktigt noga. De utrustar sig med papper, penna och kamera. Det visar sig dock att Josefin och Villa-Ulla nästan är för bra som detektiver, tror de.. Tjejerna tror att tanten i blomsteraffären lägger i en liten påse med gift för att blommorna ska vissna snabbare - och så är det ju tvärtom! Läs också när de tror att Josefins grannar "har tagit ett nytt efternamn"! Det är inte lätt att veta att samma ord kan betyda olika. Jag skrattade högt både åt texterna och de fina illustrationerna! Rekommenderas å det varmaste!
Päivi Unenge har gjort de fina bilderna!

2009-02-13

Ett sjätte sinne

Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe är en mycket läsvärd bok. Den handlar om Nora som i unga år förlorar sina föräldrar i en bilolycka. Ingen i Noras omgivning vågar berätta för henne att hennes föräldrar är döda utan säger att föräldrarna rest långt bort. Nora tvingas resa runt till olika personer i släkten för att visa upp sig. Det finns bara en familj som vill ta hand om henne. Nora växer upp hos fosterfamiljen. När familjen flyttar till en lägenhet i ett gammalt gårdshus börjar mystiska saker att hända.

Nora är ett söndagsbarn som anses ha ett sjätte sinne. Hon hör mystiska steg i lägenheten, får underliga telefonsamtal och känner ofta att någon befinner sig samtidigt som hon i rummet, men ingen syns.

Någon utanför tid och rum försöker ta kontakt med Nora. Vem är det och varför?

2009-02-11

Araminta Spookie

Araminta Spookie är en tjej som bor i ett spökhus tillsammans med sin faster Tabby och sin farbror Drac. Araminta älskar varulvar, spöken, fladdermöss och vampyrer. Det finns 4 böcker om Araminta Spookie. I den första Mitt spökhus försöker hon hindra sin faster från att sälja spökhuset på de mest fantasifulla sätt du kan tänka dig.
I den andra boken, Svärdet i grottan, fyller Sir Horace, ett spöke Araminta hittat i huset, 500 år. Kanske kan det fina gammalt svärdet som finns i källaren passa som födelsdagspresent? Men det är minsann inte så lätt att hämta det som Araminta trodde. Ska hon hinna innan födelsedagen?
När något går på tok i Spökhuset får Araminta Spookie nästan alltid skulden. Men det är verkligen inte hennes fel att Barry Wizzards akrobatiska grodor har försvunnit. I tredje boken Grodnapparen beslutar sig Araminta för att hitta grodorna och bevisa att det inte är hon som tagit dem.
I fjärde boken Vampyren är Araminta övertygad om att det bor en varulv i källaren och den måste hon hon naturligtvis fånga i en varulvsfälla. Samtidigt kommer det underliga släktingar på besök bl.a kusinen Max, som Araminta genast misstänker är en vampyr. Nu gäller det att också komma på en plan för att avslöja Max.
Alla böckerna är spökroliga på ett tokigt och fantasifullt sätt. Det vimlar av konstiga figurer och läskiga släktingar som dyker upp lite då och då. Lite spöklikt är det, men särskilt rädd blir man inte. Roligt har man däremot när man läser dem. Passar för dig som har lite humor och är mellan 8-11 år. Även bra som högläsning.

Ett annorlunda sommarlovsäventyr


Dogge, som egentligen heter Douglas, är bokens huvudperson. Han har trots sina för stora fotbollsskor lyckats göra mål på Perra, som är Tottvägens skräck. Perra hotar med att ta livet av Dogge. För att undkomma Perra och hans gäng, tar Dogge och hans kompisar sin flykt till ett skrotupplag. Där hittar de ett gammalt flygplan, som blir deras högkvarter. Dogge och hans kompisar tar sig för en massa saker; allt från att meta brax till att råna en porrtidningsautomat. Vill du läsa om ett annorlunda sommarlovsäventyr, ska du läsa Dogge av Mikael Engström!

Så här beskrivs Dogges fotbollsskor i boken:
"Dogge såg ner på sina skor. Det var de dyraste fotbollsskor som rafsat runt nere på grusplanen. Det var landslagsskor med skruvdobb. De var otroliga på denna plan bland dessa ungar. Men det var också landslagsstorlek på dem. Skorna var 44:or.
Hans pappa var biografmaskinist på Thule vid Råsundavägen och efter en premiär på en fotbollsfilm fick hans pappa dem av regissören. Dogge hade först blivit glad över superskorna, sen bara förvirrad. Även om de var de bästa som fanns med skruvdobb och allt så var det 44:or och skulle så förbli. Länge hade de stått i garderoben. Ibland hade han tagit fram och prövat dem, men varje gång var de fortfarande 44:or. Till slut kom han på att med fyra par strumpor satt de i alla fall kvar på fötterna." (sidan 5)

2009-02-05

Kärleksfestival i Valleby

Det är kärleksfestival i Valleby. Alla pussas för fullt och det anordnas danstävling på Vallebys torg för att samla in pengar till världens fattiga barn. Maja passar på att pussa Lasse och samtidigt skänka 10 kronor till de fattiga barnen. Men någon är ute efter att sabotera. Prispallen går sönder, ett guldhalsband stjäls och pengarna till världens barn försvinner. Den skyldige försöker överlista Lasse och Maja. Men ingen undkommer Lasse och Maja...

Kärleksmysteriet av Martin Widmark är den sextonde boken om LasseMajas Detektivbyrå. I år kommer även Galoppmysteriet ut.

2009-02-03

Den försvunna tvillingbroschen

Åsa Storck har skrivit en LL-bok om Pernilla som arbetar som piga på ett värdshus. Pernilla har haft det svårt sedan hennes mamma dog. Tant Elna på Ulvinge värdshus straffar Pernilla så fort hon kan. Det enda hon fick av sin mamma var en brosch och broschen hjälper Pernilla på ett sätt som hon aldrig kunde ana. En kväll kommer en soldat till världshuset. Pernilla råkar avslöja soldatens hemlighet och de blir vänner. Soldaten hjälper Pernilla att rymma och hon tar med sig broschen. Jag kan verkligen rekommendera dig att läsa den här mycket spännande, läsvärda och lättlästa boken.

Boken har flera vackra bilder i färg. Fereshteh Fazeli har illustrerat dem.

2009-02-02

Du har ingenting sett

Du har ingenting sett av Maja Hjertzell är en bok om utsatthet. Tomas är tolv år och kallas för Sherlock, eftersom Sherlock Holmes är hans stora idol. En dag räcker en kille fram ett brev till Tomas. Tomas får ett uppdrag som han inte riktigt förstår och han kan inte avsäga sig det. Tomas spionerar på en man och rapporterar till Watson genom att lägga rapporterna i en bok på biblioteket.



Så småningom förstår Tomas att mannen som han bevakar slår sin fru och att det är mannens son som har gett honom uppdraget. Men varför har sonen gett honom uppdraget att förfölja hans pappa? och hur har Tomas egentligen det med kamrater?

Sommaren före sjuan

Snart är det sommarlov men innan dess är det dags för Kalle och Paulina att träffa sina nya klasskamrater i blivande 7B. Kalle och Paulina har alltid varit bästisar, men något händer när Kalle får syn på Tessan i sin nya klass. Kalle tycker att hon är jättesnygg och gör allt för att hon ska lägga märke till honom. Paulina blir svartsjuk och sårad för att Kalle inte bryr sig om henne längre. Det är bara Tessan som existerar i hans ögon just nu. Sommarlovet blir annorlunda för både Kalle och Paulina.

Sommaren före sjuan av Pernilla Gesén är den första boken i serien om klass 7B. De andra böckerna heter: Den nya klassen, Fem kyssar och en fest, Varma händer frusna hjärtan och En känsla av november.

Kärlek och lögner

Lina är 15 år och går i nian. Hon skriver kvällsbok om sina upplevelser och tankar. Egentligen är det en dagbok, men eftersom Lina inte hinner skriva på dagen, kallar hon den för kvällsbok. Lina berättar om hur det är att inte vara värsta poppistjejen och att vara okysst.

Hon tänker mycket på Ivar, killen som hon tror att hon är kär i. Men Lina tror inte att Ivar är kär i henne. En annan kille däremot, Danne, visar sig vara kär i Lina. Lina och Danne börjar träffas och blir tillsammans, men Lina funderar. Ska det verkligen inte pirra? Skulle det pirra i magen om det var Ivar istället?