2010-01-14

Kärlekstrubbel och kompisstrul

Jag har precis läst Finnes: Agnes Önskas: Kille av Thomas Halling. Det är den tredje och sista boken i serien om Agnes. Den första heter Finnes: Agnes Önskas: Hund och den andra Finnes: Agnes Önskas: Bästis.

Agnes känner sig ensam. Hennes bästa kompis Cilla har flyttat och nu vet hon inte riktigt vem hon ska vara med. En dag frågar Adam i hennes klass om de ska gå ut med hennes hund Wilma tillsammans. Agnes blir jätteglad. När hon tänker på Adam, pirrar det i hennes mage. Hon tror att hon är kär i honom. Så en dag ska de ha friluftsdag i skolan och Agnes hamnar bredvid Filip på bussen. Han frågar henne om hon vill vara ihop med honom och Agnes vill egentligen svara nej, men vågar inte riktigt, så hon säger okej. Agnes ångrar sig direkt. Vad ska hon göra? Ska hon fortsätta vara tillsammans med Filip? Vad tänker Adam om det? Är Adam också kär i Agnes?

Boken är lättläst och texten är luftig. Boken passar dig som går på mellanstadiet och vill läsa om kompisar och kärlek.

Stardust

Den lilla byn Wall på den engelska landsbygden är omgiven av en hög mur, utanför finns det magiska älvalandet. En gång vart nionde år tillåts byns invånare att passera genom öppningen i muren. Då hålls en älvamarknad på ängen utanför. Där blir den unge Dunstan Thorn från Wall förtrollad av en vacker försäljerska som han tillbringar en natt med. Resultatet av deras möte, Tristran Thorn, hälften människa hälften älvvarelse, är huvudperson i Stardust, en saga författad av Neil Gaiman, som även skrivit boken Coraline.
När Tristran Thorn är sjutton år förälskar han sig i den jämnåriga Victoria Forester. Många män i Wall uppvaktar henne och hon tar inte Tristrans intresse på allvar. En kväll följer han henne hem och då ser de en stjärna falla. Victoria lovar skämtsamt att om Tristran hämtar den till henne så ska han få önska sig vad han vill. Tristran tar löftet på allvar, fast besluten att vinna Victorias kärlek, och ger sig ut för att leta rätt på stjärnan. Så börjar en saga, ett äventyr, fullt av fantastiska händelser och magi. Det visar sig snart att Tristran är långt ifrån den ende som letar efter stjärnan.

Neil Gaiman är en av mina absoluta favoritförfattare. Han har ett väldigt vackert språk och kan konsten att skapa en fascinerande berättelse. Sagan Stardust är skriven med finess och elegans. Ett måste för läsare från ca 15 år, med dragning åt det övernaturliga och fantasy. Jag rekommenderar även Coraline som en underbar läsupplevelse. Stardust filmatiserades 2007 http://www.filmtipset.se/film/stardust-2.html

Viljan att vara bland de bästa

Mikas största intresse är orientering och hon är medlem i Kummelnäs orienteringsklubb. När hon en dag råkar höra, att hon inte tillhör de bästa, vänds hennes tillvaro upp och ner. Mika bestämmer sig för att satsa ännu mer. Hon lägger in extra löppass på fritiden och drar in på maten. Till en början känner Mika att det går lättare att springa och att hon känner sig starkare. Men ganska snart försämras hennes resultat. Mika har fastnat i sitt nya beteende och är övertygad om att det kommer att ge resultat till distriktsmästerskapen i höst. Omgivningen ser vad som händer med Mika och försöker hjälpa henne, men hon vägrar. Kommer Mika att kunna ta sig ur sina ätstörningar?

Mika vs Mika är en bra bok om orientering och ätstörningar. Jag rekommenderar den varmt. Jag har tidigare bloggat om en annan läsvärd bok om ätstörningar, Decembergatans hungriga andar. Den vill jag också passa på att tipsa om igen.

Fjärilar i magen

Du och jag, Marie Curie av Annika Ruth Persson handlar om Jenny som är 15 år. Hon upplever en pirrande känsla i magen, när hon ser Filippa i sitt fotbollslag. Jenny är övertygad. Hon är kär i Filippa. Filippa däremot är inte lika övertygad. Jenny vet inte riktigt hur hon ska förhålla sig till Filippa. Hon har svårt att prata med någon, eftersom hon känner att hon har känslor som inte får kännas. Därför skriver hon dagbok, med Marie Curie som mottagare, en tvåfaldig nobelpristagare i början av 1900-talet.

Det är en läsvärd bok om kärlek till någon av samma kön. Löpande text varvas med dagboksanteckningar. Det är lätt att komma in i handlingen och språket är inte allt för komplicerat. Jag tycker att den passar från årskurs åtta och uppåt.

Ett allt för tidigt slut

Tessa Scott är 16 år och döende i cancer. Hon vill inte dö redan, det finns så mycket som hon vill hinna med. Hennes bästa kompis Zoey väntar barn och hon vill träffa den stora kärleken. Tessa kämpar med att överleva barnets födelse.

För att inte må sämre än vad hon behöver göra, har hon bestämt sig för att avbryta alla behandlingar trots att de förlänger livet på henne. Tessa har gjort en lista med en massa saker som hon vill hinna med innan hon dör. Många saker som står på listan är olagliga, men det hindrar inte henne. När hennes pappa får reda på Tessas lista, bestämmer han sig för att hjälpa henne.

Innan jag dör av Jenny Downham är en sorglig berättelse. Jag tycker att den passar dig som är 15 år och uppåt.

Aldrig som de andra

William är tolv år och går i årskurs sex. En dag beger sig hela klassen ut för att gå skallgång efter en försvunnen äldre dam vid namn Stina. Sökandet avbryts utan att någon av eleverna vet om damen hittats. Dagen efter kan de läsa i tidningen att hon hittats död. När William samma dag får syn på damen sittandes på en bänk med kappan i knäet, förstår han verkligen ingenting.

Vad William inte vet är att han besitter en alldeles speciell förmåga. Han bestämmer sig för att hjälpa Stina som fastnat mellan liv och död.

Aldrig som de andra av Peter Arrhenius är också en berättelse om en pojke som är utsatt i sin klass och som inget hellre vill än att ha en vän.

Boken passar dig som går i årskurs fem eller sex och uppåt. Det är lätt att komma in i handlingen och språket är lätt att förstå.

2010-01-11

Akimbo










Alexander McCall Smith (känd som författaren till Damernas Detektivbyrå) har skrivit flera böcker om Akimbo.

Akimbo är en pojke som bor i Afrika. Min favorit är Akimbo och ormarna. Den är mycket spännande och handlar om när Akimbo ska hjälpa till att fånga en farlig orm. Akimbo är mycket glad över att han får vara bo hos sin släkting på sommarlovet. När de fångat ormen och lagt den på bilens flak rymmer den in i bilen. Akimbo som är ensam i bilen känner hur den kryper på hans fötter. Han blir vettskrämd... Hur skulle du själv agera? Läs och lär om ormar och deras beteende. Visste du att det finns ca 2.500 olika ormar? Jag kan verkligen rekommendera den!

Akimbo och babianerna
är också en bok jag kan rekommendera. Den handlar om när Akimbo och hans kusin Kosi får hjälpa forskaren Jen att studera babianernas viltreservat. De får bo i en hydda i vildmarken och måste göra upp för att lejonen inte ska komma. De upptäcker att en av babianerna haltar. Hur ska de göra för att hjälpa babianen Ben? Akimbo och Kosi går på upptäcktsfärd och går vilse. Vem kan hjälpa dem? Inga mobiltelefoner här inte!

Böckerna rekommenderas för 9-10 år eller som högläsning!

2010-01-04

Spänning och styrka


Jag har läst De starkare, en ungdomsbok av författaren Inger Frimansson som även skriver deckare för vuxna. Boken handlar om Jak, 13 år, och hans jämnåriga kusin Aster. De har flytt från sitt hemland och kommit till Sverige som flyktingar. I Sverige möts de av förakt och rasism: ett gäng killar, med ledaren Keller i spetsen, trakasserar dem och hotar att skada Aster. Kusinerna vågar inte säga någonting till sina föräldrar och släktingar som de bor med, eftersom de har press på sig hemifrån att inte råka i konflikt med
svenska myndigheter. Deras enda vän är Bedwin som de träffat på flyktingförläggningen.

Jak får hjälp av bibliotekarien Patria med att skriva ett skolarbete. Patria äger en guldstatyett som Keller och hans gäng vill komma åt. De hotar med att kidnappa Jaks tvåårige lillebror Svan om inte Jak ordnar fram statyetten. Jak vet att killarna är kapabla till vad som helst och ser ingen annan möjlighet än att göra dem till viljes. Men det visar sig vara svårare än så och det hemska som inte får hända händer ändå...

De starkare är en otroligt bra och välskriven bok om vänskap och utanförskap. Förhållandet mellan Jak och Aster är väldigt speciellt och den svåra situation de lever i känns trovärdig. Men framförallt är detta en spännande bok som inte går att släppa! Kapitlen är korta och slutar med en "cliffhanger", tempot är högt och språket enkelt. Boken innehåller överraskningsmoment: personer har både onda och goda sidor och vem är egentligen De starkare...?

Boken rekommenderas från årskurs sju och uppåt.