2011-03-29

Kram från Alice

Alice bor ensam i ett hus. Man förstår att hon varit med om en hemsk olycka. Bl.a. har hon ett stort ärr i pannan. Hon livnär sig på vad som finns i skafferi och kyl. Det blir kex, marmelad och konserver. För att inte känna sig så ensam tömmer hon spargrisen och handlar en liten guldfisk i zooaffären. Han döps till Sammy. När någon ringer och frågar efter mamma säger Alice att mamma är och handlar, men för det mesta svarar hon inte alls.

En dag ringer det oavbrutet på dörrens ringklocka. Alice sover och drar täcket över sig för att slippa höra signalen, men besökaren fortsätter att ringa på dörrklockan. Till slut öppnar hon dörren. Utanför står mormor med en resväska. Mormor blir lättad över att Alice är vid liv, för mormor har försökt ringa många gånger utan att få svar. Mormor lagar riktig mat och de städar huset. Nu har mormor bestämt att de ska åka tåg hela långa vägen till hennes bostad. Guldfisken får följa med.

Läs själva boken och ni får veta vad som hänt med familjen! Författaren heter Suzanne LaFleur. Hon arbetar på en skola i New York och bestämde sig tidigt för att bli författare. Jag kan varmt rekommendera denna gripande berättelse för elever i femman och uppåt. Den är mycket sorglig och jag grät floder när jag sträckläste den. Elever på både Mellanvångsskolan och Stanstorpsskolan köar för att få läsa den.

2011-03-14

Odd och frostjättarna - Gaiman har lyckats återigen!


Jag hade precis läst klart Kyrkogårdsboken när såg Neil Gaimans ganska nya bok Odd och frostjättarna på bibblan. Självklart slank den ner i väskan. Det är en lite mindre och tunnare bok än Gaiman brukar skriva, bara på runt 100 sidor.

Jag slukar boken snabbt och jag gillar verkligen det jag läste. Precis som i andra av Gaimans böcker använder han legender och sagor som inspiration. Denna gång är det figurer ur den nordiska mytologin som har inspirerat honom. Från första sidan fastnar jag och första meningarna känns väldigt typiska för Gaiman.

Det var en pojke som hette Odd, vilket varken var underligt eller udda, inte där han kom ifrån och inte på den tiden. Odd betydde Knivsudd, och det var ett namn som skulle ge tur.
Fast han var verkligen udda. Åtminstone tyckte de andra byborna det. Men om det var någonting han inte hade var det tur.


Huvudpersonen heter alltså Odd och han har rymt hemifrån. Odd träffar på en örn, en björn och en räv ute i skogen och dessa tre djur visar vara sig vara gudarna Oden, Tor och Loke. De har blivit förvandlade till djur av frostjättarna. Jättarna har lurat gudarna och tagit Tors hammare, vilket har gjort att jättarna tagit över gudarnas hem Asgård. Frostjättarna har förvandlat hela världen till ett kallt vinterlandskap och våren kommer aldrig att komma om inte frostjättarna besegras. Men kanske är det möjligt för Odd att hjälpa gudarna att besegra jättarna. Historien känns igen från många sagor och legender, men Odd och frostjättarna blir en riktigt underhållande historia som inte bara känns som en upprepning av gamla berättelser. Speciellt roligt är det att läsa om när de gudarna i djurskepnader gnabbas och smågrälar med varandra.
Gaiman har lyckats igen!

Följ med in i Neil Gaimans skrämmande fantasivärld!

Jag har bara läst tre böcker av Neil Gaiman men han har redan blivit en av mina favoritförfattare. Jag vill bara fortsätta läsa hans fantastiska berättelser.

Och jag är inte ensam, Neil Gaiman har många fans världen över. Att så många fastnar för hans böcker tror jag beror på att han är en sådan fantastisk historieberättare och han blandar legender, sagor, magi och skräck som ingen annan.

Min favorit av hans böcker måste vara Kyrkogårdsboken. En bok som inspireras av Kiplings Djungelboken. Detta är inte första gången författaren inspireras av andra kända böcker och det är en av de saker som jag tycker gör Gaimans böcker så speciella. Han skapar nya berättelser genom att inspireras av gamla berättelser och legender. En av författarens mest kända böcker Coraline (som även finns som film) hämtade inspiration från Alice i underlandet.

Precis som Djungelboken adopteras en föräldralös pojke av en grupp speciella varelser i Kyrkogårdsboken. I Djungelboken är det djur som tar hand om pojken, men i Kyrkogårdsboken är det spöken och andra övernaturliga skepnader.

Hur pojken hamnar på Kyrkogården från början är en ruskig historia. En man vid namn Jack begår tre brutala mord. Pojkens mamma, pappa och syster mördas. Men den lille pojken kommer undan genom att krypa ut ur huset och in på en närliggande kyrkogård. Kyrkogårdens invånare lovar vålnaderna till de avlidna föräldrarna att ta hand om och skydda pojken från mannen Jack. Pojken kallas för Ingen av sin nya familj och de lär honom allt de kan om deras spökvärld och hur han ska lyckas drömvandra och tona bort, helt enkelt allt som kan vara bra att kunna på en kyrkogård.

Det som jag fastar för med Kyrkogårdsboken alla de lite galna och annorlunda personerna i böckerna. Ja, Gaiman har lyckats med att skapa några riktiga färgstarka personer som är väldigt roliga att läsa om. Jag småskrattar och ler om vartannat genom stora delar av boken.

Jag tycker det är lite svårt att säga vilken ålder boken passar bäst till. Läsvana elever på mellanstadiet kan absolut läsa den. Högstadieelever som gillar övernaturliga inslag tror jag också kan tycka om den. Men även många vuxna tror jag kan uppskatta denna sagolika historia.